Senarai kuil Hindu di Malaysia
Penampilan
Ini ialah senarai Kuil Hindu di Malaysia
Perlis
[sunting | sunting sumber]Arau
[sunting | sunting sumber]- Arau Muniswaran Temple, Arau (அரவு முனீஸ்வரன் கோவில்/วัดอาเรา มูนิสวารัน)
- Sri Maha Mariamman Devasthana Sabha Temple, Jalan Besar Pauh, Arau (ஸ்ரீ மகா மாரியம்மன் தேவஸ்தான சபை ஆலயம்)
- Kuil Sree Veera Maha Batra Kali Amman, Pauh, Arau (குயில் ஸ்ரீ வீர மகா பத்ர காளி அம்மன்)
Titi Tinggi
[sunting | sunting sumber]- Kuil Sri Kamatchi Amman (ஸ்ரீ காமாட்சி அம்மன் தேவஸ்தானம்/วัดศรีกามัตจิอัมมัน), Stesen keretapi Padang Besar, Padang Besar
- Kuil Sri Muniswarar, Kampung Kolam, Padang Besar (ஸ்ரீ முனீஸ்வரர் கோவில்/วัดศรีมุณิสวารา หมู่บ้านโกลัม)
Kayang
[sunting | sunting sumber]- Arulmigu Arumugaswamy Dhevasthanam, Pusat Bandar Kangar, Kangar ( அருள்மிகு ஆறுமுகசுவாமி தேவஸ்தானம்/Kangar Hindu Temple)
- Sri Maha Muniswara Aalayam, Taman Pangkalan Asam, Kangar (ஸ்ரீ மஹா முனீஸ்வரர் ஆலயம்)
- Kuil Sri Maha Veera Kaliamman, Kampung Bukit Lagi, Kangar (குயில் ஸ்ரீ மகா வீர காளியம்மன்)
Kedah
[sunting | sunting sumber]Baling
[sunting | sunting sumber]- Sri Subramaniar Devasthanam Temple, Kampung Seberang Pekan,Baling (பாலிங் ஸ்ரீ சுப்பிரமணியர் தேவஸ்தானம்)[1]
Bandar Bharu
[sunting | sunting sumber]- Sri Vinayegar Temple Batu Lintang, Serdang (ஸ்ரீ விநாயகர் கோவில் பத்து லிண்டாங்)
- Sri Ganesar Temple 1947,Serdang (ஸ்ரீ கணேசர் கோயில் 1947)
- Sri Subramaniar Temple, Serdang (ஸ்ரீ சுப்ரமணியர் ஆலயம்)
- Sri Jada Muniswarar Kuil, Kampung Badlishah, Serdang (ஸ்ரீ ஜடா முனீஸ்வரர் குயில்)
- Sri Maha Mariamman Temple, Ladang Buntar,Serdang (லடாங் புந்தர் ஸ்ரீ மகா மாரியம்மன் கோவில்)
- Terap Sri Veerabhatra Kaliamman Temple, Terap, Serdang (தேரப் ஸ்ரீ வீரபத்ர காளியம்மன் கோவில்)
- Sri Maha Veeramakaliamman Temple, Selama,Serdang (ஸ்ரீ மகா வீரமாகாளியம்மன் கோவில்)
- Maha VANA Sangili Karuppusamy, Serdang (மகா வன சங்கிலி கருப்புசாமி)
Kota Star
[sunting | sunting sumber]- Kuil Sri Dewi Karumariamman, Jalan Pegawal (ஸ்ரீ தேவி கருமாரியம்மன் ஆலயம்)
- Kuil Railway Sri Maha Mariamman Devasthanam, Tanjung Bendahara (ரயில்வே ஸ்ரீ மகா மாரியம்மன் தேவஸ்தானம்)
- Alor Setar Nattukkottai Chettiar Thendayuthapani Temple, Alor Star (அலோர் செட்டார் நாட்டுக்கோட்டை செட்டியார் தெண்டாயுதபாணி கோவில்)
- Sri Maha Mariamman Devasthanam , Bakar Bata (ஸ்ரீ மகா மாரியம்மன் தேவஸ்தானம்)
- Kuil Sri Muniswarar, Jalan Alor Semadom (குயில் ஸ்ரீ முனீஸ்வரர்)
Kulim
[sunting | sunting sumber]- Sri Maha Mariamman Temple, Karangan (ஸ்ரீ மஹா மாரியம்மன் கோவில் கரங் மஹாங்)
- Kuil Sri Maha Mariamman (ஸ்ரீ மகா மாரியம்மன் ஆலயம், சுங்கை உலர்)
- Kuil Sri Maha Muniswarar, Jalan Sungai Ular (ஸ்ரீ மஹா முனீஸ்வரர் ஆலயம்)
Kuala Lumpur
[sunting | sunting sumber]- Arulmigu Devi Shree Maha Karumariamman, Taman Permai (அருள்மிகு தேவி ஸ்ரீ மகா கருமாரியம்மன் ஆலயம்)
- Sri Anantha Vel Murugan Temple, Jalan Kepong, Jinjang Utara (ஸ்ரீ ஆனந்த வேல் முருகன் ஆலயம்)
- Sri Maha Mariamman Alayam Intan Baiduri, Selayang (ஸ்ரீ மகா மாரியம்மன் ஆலயம் இந்தன் பைதுரி சேலையாங்)
- Sri Mathurai Veera Sanggili Karuppar Aalayam, Kawasan Perusahan Kepong (ஸ்ரீ மதுரை வீர சங்கிலி கருப்பர் ஆலயம்)
- Sri Munishwarar Temple, Laman Rimbunan (ஸ்ரீ முனீஸ்வரர் ஆலயம்)
- Sri Shiva Muneeswarar Alayam,Batu 6 1/2, Jalan Ipoh (ஸ்ரீ சிவ முனீஸ்வரர் ஆலயம்)[2]
- Sri Samayapurattu Mariamman, jinjang utara (ஸ்ரீ சமயபுரத்து மாரியம்மன் கோவில்)
Pahang
[sunting | sunting sumber]Bentong
[sunting | sunting sumber]- Brahma Rishi Hill Temple (பிரம்ம ரிஷி மலை ஆலயம்)
Genting Highland
[sunting | sunting sumber]- Arulmigu Sri Maha Kaliamman Kuil, Genting Highland (அருள்மிகு ஸ்ரீ மஹா காளியம்மன் ஆலயம்)
Sarawak
[sunting | sunting sumber]- Sri Srinivasagar Kaliamman Temple, Kuching (ஸ்ரீநிவாசகர் காளியம்மன் ஆலயம்)
Referensi
[sunting | sunting sumber]- ^ country
- ^ https://srisivam-alayam.com/contact/